dilluns, 28 de desembre del 2009

EL BELL SOMNI DE JOSEP CORELL

A penes fa poc més d’una setmana de l’homenatge que tributà la Universitat de València al llatinista i sindicalista Xavier Gómez Font, que ens arriba la notícia de la desaparició del seu mestre i amic Josep Corell i Vicent, soterrat ahir, en la vesprada del segon dia de Nadal, a la població de Foios, d’on era veí. Doctor en teologia i professor de Filologia Clàssica de la Universitat de València, Josep Corell era, sense cap mena de dubte, un veritable savi, una d’aquelles persones que millor encarnen la imatge que ens fem de la saviesa. És a dir, un home d’una gran erudició i molt competent en la seua matèria, consagrat totalment al seu treball, però al mateix temps una persona del seu temps, compromesa amb el seu país i molt generosa amb els seus amics, col·laboradors i deixebles.
Josep Corell deixa darrere seu una obra ingent i important, en forma de llibres i estudis, en la seua major part sobre epigrafia romana, la seua especialitat, però també altres matèries d’història cultural. Fa uns anys, Corell va tenir un bell somni: reunir tot el corpus conegut d’inscripcions romanes al País Valencià i veure’l publicat, si era possible, encara en vida. Una d’aquelles tasques grandioses i excepcionals, d’exhaustivitat i rigor germànics, a la qual va dedicar gran part de la seua vida i en la qual continuava treballant quan l’ha trobat la mort.
Les Inscripcions romanes del País Valencià han anat sent publicades per la Universitat de València dins la col·lecció Fonts Històriques Valencianes, i fins al moment han aparegut cinc volums: els corresponents a Saguntum, l’Alt Palància, Saetabis, Edeta i València. En total, centenars d’inscripcions llatines de tot el territori valencià degudament inventariades i descrites, amb la referència de la seua història des de la primera notícia sobre la seua troballa fins a l’actualitat, i acompanyades de la fotografia o el dibuix corresponent, la transcripció, la traducció i un extens aparat crític ple de comentaris (epigràfics, onomàstics, lingüístics i històrics). Un treball d’un alt valor científic i acadèmic per al qual Corell havia comptat amb la col·laboració de Xavier Gómez Font, també tristament desaparegut. El millor homenatge que amics i deixebles, i la mateixa Universitat, li podem fer és continuar i culminar aquest bell somni i desitjar que un dia no molt llunyà puga veure la llum la totalitat d’aquest extraordinari corpus documental al qual Josep Corell dedicà els seus esforços i gran part de la seua vida.
Antoni Furió
Director de Publicacions de la Universitat de València

dilluns, 14 de desembre del 2009

Presentació del llibre

La vida es un río caudaloso con peligrosos rápidos
Al final de todo... sigo comunista

Dimecres, 16 de desembre, 19,30h
Col·legi Major Rector Peset · Plaça del Forn de Sant Nicolau, 4 · València


Hi intervindran

Francisco Tomás, rector de la Universitat de València

Salvador Albiñana, director del Col·legi Major Rector Peset i professor d’Història Moderna (UV)

Dolores Sánchez Durá, historiadora

Alejandra Soler, autora del llibre




Les memòries d'Alejandra Soler Gilabert constitueixen un interessant i entretingut relat que neix de les agitades aigües de la història del segle xx. A més d'un testimoniatge sincer i lúcid, aquest llibre és una valuosa font per a comprendre un passat el significat del qual sembla poc accessible a les generacions posteriors al que es va conèixer com «bloc de l'Est».

dimecres, 9 de desembre del 2009

El origen de las especies - L’origen de les espècies - On the origin of species


Quin millor regal per a aquest Nadal que una obra mestra del pensament científic com L’origen de les espècies, de Charles Darwin, de la qual es compleixen ara els 150 anys de la seua publicació! I quin millor regal que esta esplèndida edició, amb el text adaptat per Juli Peretó i Andrés Moya i més de 200 il·lustracions de Carles Puche! Disponible en tres versions: català, castellà i anglès.
2009 – 186 pp. – 49€

divendres, 4 de desembre del 2009

Presentació a Barcelona: «No mos fareu catalans»

Dimecres, 9 de desembre. 19,30 h.
Llibreria Ona – Gran Via de les Corts Catalanes, 654 - Barcelona
Presentació: «No mos fareu catalans»
Història inacabada del blaverisme

Hi intervindran

Josep Lluís Albiñana
President del Consell Preautonòmic del País Valencià

Toni Mollà
Sociòleg i periodista

Ferran Espada
Director del diari El Punt, edició de Barcelona

Jordi Muñoz
Espai pel País Valencià

Francesc Viadel
Autor del llibre



El blaverisme ha estat un moviment populista i demagògic de dretes, un fenomen reaccionari, que ha marcat la història valenciana des de la transició, amb episodis culturalment aberrants i destructius des del punt de vista cívic, amb atacs constants a les autoritats democràtiques, els intel·lectuals, les institucions i les entitats lligades al nacionalisme cultural i polític del País Valencià. Aquestes pàgines en reconstrueixen detalladament la trajectòria, amb noms i cognoms, i aporten elements summament valuosos per a entendre les claus d’aquest fenomen, a partir de les bases polítiques i pseudoculturals, i els interessos i ressorts sovint inconfessables que l’han impulsat en la dreta política i els mitjans de comunicació. Nova edició corregida i augmentada, amb actualització fins avui mateix.

dilluns, 30 de novembre del 2009

Conferència a Madrid: Celebrar Darwin

Dijous, 3 de desembre. 19,30 h
Museo Nacional de Ciencias Naturales

C/ José Gutiérrez Abascal, 2 – Madrid




Hi intervindran

Esteban Manrique, director del MNCN
Janet Browne, catedràtica d Història de la Ciència de la Universitat de Harvard i autora de la biografia de Charles Darwin
Juli Peretó, editor de l’edició il∙lustrada El origen de las especies


Un nou i sorprenent retrat de Charles Darwin, el gran naturalista. Redactat en dos volums, narra la història de la seua joventut com a aprenent de científic, fins als extraordinaris esdeveniments que finalment van forçar la publicació de L’origen de les espècies, que va provocar l’arribada dels anys de fama i polèmica.

Aquesta edició de El origen de las especies ofereix una nova frescor a l’obra mestra de l’evolució. El text ha estat adaptat pels científics Juli Peretó i Andrés Moya i s’acompanya amb més de 200 il∙lustracions de Carles Puche. Plantes, animals i fòssils es retraten amb la mateixa desimboltura de Darwin. En definitiva, una obra mestra del pensament científic que ens porta a preguntar‐nos per què som com som. També disponible edició en català i anglés.


dimarts, 10 de novembre del 2009

NOVETAT EDITORIAL

La revolució va de bo!
La modernització de la pilota valenciana
de Paco Cerdà, Purificació Mascarell


978-84-370-7618-8 · 2009 · 252 pp. · 30 €

La pilota valenciana s'ha llançat a un procés modernitzador iniciat a la transició democràtica i accelerat profundament al segle XXI. L'objectiu és superar el caràcter minoritari d'aquest joc tradicional per tal d'ampliar els seus horitzons i adaptar-lo a la modernitat.
Aquest llibre repassa els canvis dins l'àmbit professional, a la televisió autonòmica, la incorporació com a matèria dins les escoles, o el desenvolupament d'una potent xarxa d'escoles i centres de tecnificació. Es tracta d'un procés recuperador que ha estat acompanyat per la integració de l'esport autòcton en un moviment internacional de pilota a mà que organitza campionats mundials i europeus. Anàlisi de la transformació polièdrica de la pilota valenciana amb deu reportatges i vint-i-tres entrevistes en profunditat als protagonistes més destacats d'aquest procés.

dijous, 5 de novembre del 2009

Presentació: La cultura de la acequia

Dilluns, 9 de novembre. 12,00 h.
Sala de Graus - Facultat de Geografia i Història
Universitat de València
Agua, tierra y comunidad en el Suroeste de les Estados Unidos de América
de José A. Rivera
En la rica història de la irrigació en els països hispans, les sèquies comunals del sud-oest dels Estats Units representen un fenomen singular: com comunitats organitzades de regants, constitueixen les úniques autoritats públiques locals reconegudes per l'Estat. D'aquesta manera, es posa en relleu la capacitat de vertebració social comunitària que la distribució de l'aigua imposa, que a més vehiculen tota una cultura construïda a través dels segles, des de l'època colonial espanyola fins a la incorporació d'aquests territoris mexicans als Estats Units d'Amèrica. L'estudi dels regadius del riu Gran permet remuntar-se fins a l'herència andalusí importada pels colonitzadors espanyols, valorar la influència de les pràctiques de regadiu nadives i les pressions que ha suportat aquest sistema tradicional de gestió de l'aigua en època contemporània.

Hi intervindran:

Salvador Calatayud
, professor d’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València

Luis Pablo Martínez, historiador

José A. Rivera, autor del llibre

dijous, 2 de juliol del 2009

CIUTATS EN FIRA. FRANKFURT

Hi ha ciutats amb nom de llibre. Frankfurt, Guadalajara, Bolonya són noms que sonen indefectiblement a llibres; no en va les dues primeres alberguen les dues fires del ram més importants del món i la tercera és la fira de referència en matèria de literatura infantil i juvenil. Però n’hi ha moltes més: la Buchmesse de Leipzig, el Salon du Livre de París, la London Book Fair, la Fira Internacional del Llibre de Buenos Aires, la Book Expo of America --que durant quatre anys seguits se celebrarà a Nova York, encara que en anteriors edicions ha estat itinerant també per Chicago, Washington i Los Angeles--, la trobada anual de la American Library Association, la Fira Internacional del Llibre de Bogotá, la de Tòquio, la Bienal do Livro de Rio de Janeiro, la de Pequín, la de Goteborg i, naturalment Liber, que alterna la seua seu entre Barcelona i Madrid. Hi ha tantes fires en el calendari que un podria passar-se tot l'any viatjant d'un lloc a un altre del planeta, enllaçant una convocatòria després d'una altra. La pàgina web de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya recull gairebé un centenar de fires internacionals, encara que només participa directament en una dotzena d'elles. Les més importants o aquelles altres en les quals Espanya és país convidat d'honor, com ocorre aquest any en Goteborg i Pequín.

A la que mai no se sol fallar és a la de Frankfurt, la veritable meca del llibre a què acudeixen cada any en peregrinació milers d'editors de tot el món. Les estadístiques són literalment fabuloses, estratosfèriques (l'any passat va congregar més de 7.300 expositors de més de cent països, va atreure uns 300.000 visitants, va ser coberta per uns 10.000 periodistes, s’hi van exposar més de 400.000 llibres i s’hi van celebrar, en els cinc dies que va durar, 2.900 actes), i cadascun dels seus vuit pavellons és major, ell solament, que la major de les restants fires internacionals. A Frankfurt cal anar almenys una vegada en la vida, si un es dedica a aquests menesters del llibre i la lectura, però millor, si és possible, tots els anys. Perquè és ací on realment s'escolta bategar al cor de la indústria del llibre, on un penetra en tots els secrets del negoci editorial, des de la producció a la distribució, la comercialització i la venda de drets. Ací es troba un amb grans autors, amb escriptors coneguts i traduïts a les més diverses llengües, llorejats amb el Nobel de literatura o el nom del qual sona de tant en tant per a tan preuat guardó, que es falla precisament coincidint amb la fira; amb editors d’oripell els catàlegs dels quals contenen el millor de la literatura universal; amb els grans grups de comunicació i entreteniment que han anat deglutint les editorials de referència de tota la vida; amb les editorials científiques, tècniques i acadèmiques, de seriositat germànica o holandesa o de caràcter més vistós i informal com les university presses anglosaxones; amb els scouts i agents literaris en funcions d’atalaiadors de best sellers i tractants de drets; amb mags de les noves tecnologies aplicades a l'edició, amb el llibre electrònic i l'e-reader com última atracció de fira (i mai millor dit); amb impressors làser, digitals i sota demanda, des de qualsevol punt del planeta; amb proveïdors de serveis capaços de compondre, maquetar i corregir un text en qualsevol idioma des d'una empresa situada a l'Índia o a Xina a preus imbatibles que conjuguen el baix cost de la mà d'obra amb la diferència horària; amb distribuïdors i revenedors de llibres saldats; amb llibreters grans i petits i bibliotecaris de biblioteques públiques i privades, municipals i universitàries, molt acaronats per la indústria, perquè segueixen sent els grans mediadors entre el llibre i el lector. En fi, una fira populosa i heterogènia que reuneix durant uns quants dies a l'any, generalment en la segona setmana d'octubre, els principals protagonistes del món del llibre, els productors i mercaders d'una mercaderia excepcional, la cultura escrita, de la qual s'han nodrit i es nodreixen les idees, el pensament i la imaginació de la humanitat.

A Frankfurt es ve a treballar, i un es podria passar els cinc dies de fira sense sortir del recinte excepte per a pernoctar en un dels molts i caríssims hotels de què disposa la ciutat. Em consta que durant la resta de l'any els preus solen ser més assequibles, però la demanda concentrada en aquests tres o quatre dies de fira permet triplicar i fins a quadruplicar les tarifes habituals, per a satisfacció del gremi local d'hostaleria. Convé doncs no deixar la reserva d'habitació per a última hora, quan ja només es pot trobar una cabina en algun dels vaixells-hotel atracats en el riu Main, al costat mateix del centre històric, o buscar allotjament en algun petit poble dels voltants, molt ben comunicats tots amb la fira per transport públic (ferrocarril, metro i tramvia), que per altra banda és gratuït per a tots els firers. La veritat és que l'Ajuntament es bolca amb la Buchmesse (“fira del llibre” en alemany), un dels principals signes d’identitat de la ciutat, malgrat els rumors que corren sobre un eventual trasllat a Berlín, la nova capital alemanya, i cal suposar que també una important font d'ingressos econòmics, directes i indirectes.

Però no es pot venir a Frankfurt només a treballar. No es pot venir a Frankfurt i passar-se tot el dia a la fira i continuar treballant després a l'habitació de l'hotel, escodrinyant catàlegs aliens, fullejant manuscrits prometedors o ideant estratègies per al matí següent, o mercadejant títols, autors i xafardeigs en companyia de col·legues d'altres països amb els quals s'ha lligat una complicitat de dècades. És així com han fet la seua fortuna alguns editors famosos i de prestigi, que l'única cosa que han fet ha estat tenir els oïts atents en aquestes reunions festives i informals al lobby o al bar de l'hotel, i contractar els drets d'obres d'eficàcia ja provada en altres països. Uns altres li posen més literatura a l'assumpte i alimenten la llegenda d'editors exquisits i a l’aguait. La veritat és que la vida nocturna a Frankfurt és gairebé tan important com la diürna, i en les festes privades que organitzen les grans editorials -són memorables les de Surkhamp- se segueix treballant amb una copa a la mà, un canapè a l'altra, bona música i, sobretot, bona companyia. Algunes festes són tan liberals que permeten l'entrada fins i tot als editors universitaris espanyols, una fauna encara massa rara per aquests llocs.

Però Frankfurt és molt més que la fira del llibre. I això és el que el visitant ha de descobrir escapant-se unes hores del recinte de la fira o arribant un parell de dies abans. Frankfurt és la capital financera de la Unió Europea, seu del Banc Central Europeu, de la Borsa alemanya i de prop de 400 bancs, inclòs el Banc Federal d'Alemanya; disposa del major aeroport de càrrega del món i el segon més gran d'Europa, després del de Heathrow, a Londres; i també la seua estació de ferrocarril i la seua xarxa de metro són de les més grans del continent. Tot a Frankfurt és superlatiu. Excepte els monuments històrics i el propi teixit urbà, que van ser arrasats pels bombardeigs aeris aliats a la fi de la Segona Guerra Mundial, com va ocórrer també amb Dresden, Berlín, Hamburg i moltes altres capitals alemanyes. De l'antiga i pintoresca ciutat medieval tot just queden uns quants edificis, pràcticament reconstruïts des dels fonaments, com el mateix ajuntament i algun que altre habitatge entorn de la catedral. Tot a Frankfurt és doncs modern, recent, alçat en les dècades posteriors a la guerra, fruit de l'esforç i la voluntat dels seus habitants --naturals i immigrants, que constitueixen una important part del cens-- i de la seua confiança en el futur.

Frankfurt és també, o potser caldria dir abans de res, la ciutat de Goethe. La seua casa natal mereix la visita, com també la Paulskirche, on es va reunir en 1848 el primer parlament alemany, en un país poc donat fins a aleshores a les llibertats parlamentàries, i per descomptat els nombrosos museus que se succeeixen a l'una i l'altra riba del riu, entre ells el Städel, amb una col·lecció de pintura que arrenca des del segle XIV, el de Cinema, el d'Arquitectura, el d'Arts Decoratives i, més cèntric, el Museu d'Art Modern. Un pot també pujar-se a qualsevol de les altes torres que dominen la ciutat i que ofereixen vistes esplèndides (la Maintower, la del Commerzbank o la Messe Turm, la torre de la pròpia fira); visitar la Biblioteca Nacional, la més important d'Alemanya, amb més de 8 milions d'obres; o tafanejar per les nombroses i ben assortides llibreries que apunten per molts dels concorreguts carrers de la ciutat. I és que parlant de Frankfurt, al final resulta inevitable acabar parlant de llibres.

Antoni Furió

dimarts, 30 de juny del 2009

Les editorials universitàries van vendre un 38% més que en 2008, en la Fira del Llibre de Madrid.

Lo que hacen los mejores profesores universitarios (PUV), el llibre universitari més venut en aquesta cita.

En la Fira del Llibre de Madrid 2009, les editorials universitàries espanyoles van vendre llibres per valor de 7.836 euros, un 38% més que en l'any 2008, que van facturar 5.685 euros. La Universitat de València, seguida del Centro de Estudios Políticos y Constitucionales, la Universitat de les Illes Balears i la Universitat de Salamanca han estat les editorials que més han facturat, seguides de l'Institut d'Estudis Altoaragonesos i les Universitats de La Rioja, Lleida, Castella-la Manxa, Alacant i Alcalá.

Les 50 editorials que han exposat les seues novetats durant aquesta Fira en les dues casetes de la UNE han realitzat vendes.
Els llibres més venuts en aquesta cita han estat els següents:

1. Bain, Ken, Lo que hacen los mejores profesores universitarios, Publicacions de la Universitat de València.
2. Amengual Colom, Antoni, Hablando de física a la salida del cine, Universitat de les Illes Balears.
3. VV.AA., Andalucía en la historia, n.º 24, Centro de Estudios Andaluces.
4. Margulis, Lynn, Los inicios de la vida, Publicacions de la Universitat de València.
5. Browne, Janet, Charles Darwin, el poder del lugar, Publicacions de la Universitat de València.
6. Orzeszek, Agata, Viajes con Ryszard Kapuscinski, Universitat Autònoma de Barcelona.
7. J. Recasens y J. A. Conesa, Malas hierbas en plántula. Guía de identificación., Universitat de Lleida.
8. Sender, Ramón J., Los cinco libros de Ariadna, Instituto de Estudios Altoaragoneses.
9. Pérez Millán y Juan Antonio, Cien médicos en el cine de ayer y de hoy, Universidad de Salamanca.
10. Salinero Cascante, M.ª Jesús (coord.), En torno a Julio Verne, Universidad de La Rioja.

dijous, 18 de juny del 2009

LES UNIVERSITATS S’ESTAN CONVERTINT EN ESCOLES. Una crítica al procés de Bolonya

Des dels seus inicis, el procés de Bolonya ha estat acollit amb fortes crítiques a les universitats alemanyes. En octubre de 2008, el teòleg Marius Reiser va dimitir de la seua càtedra en protesta contra les reformes.

L’objectiu del procés de Bolonya és crear un Espai Europeu d’Educació Superior i, mentrestant, s’han estat introduint els títols de grau i de postgrau a les universitats alemanyes. Però no està tan clar com veu els nous graus el mercat de treball internacional. Tot i així, els qui voldrien mantenir l’ideal d’universitat de Humbdolt –és a dir, un lloc on l’ensenyament i la recerca estiguen vinculats estretament– i rebutgen amb vehemència tractar l’ensenyament universitari com si fos una escola, es neguen a quedar-se callats.
En octubre de 2008, el teòleg Marius Reiser, catedràtic des de 1991 a la Universitat Johannes Gutenberg de Magúncia, dimití de la seua càtedra en protesta contra els canvis a les universitats. Amb efectes de l’1 d’abril de 2009, ha dimitit com a funcionari de l’administració pública.

Senyor Reiser, quina és en la seua opinió la funció de la universitat?
Les universitats representen el cim del sistema educatiu. En aquest sentit, haurien de proporcionar el nivell més alt d’educació. Més encara, haurien d’encaminar els estudiants cap a la ciència i la recerca. Naturalment, no tots els estudiants poden ser investigadors. Tot i així, almenys és possible ensenyar-los a tots la diferència entre coneixement escolar i treball acadèmic.

Quines són les seues principals crítiques al procés de Bolonya?
Que precisament desdibuixa aquesta distinció. Com es pot llegir a tot arreu, el procés de Bolonya se centra totalment en la impartició de coneixements, en donar als estudiants un coneixement bàsic i una visió general sobre un tema. Tot està enfocat cara a la formació pro­fessional, amb les universitats limitades a proporcionar als estudiants els conei­xe­ments que més tard necessitaran en els seus llocs de treball.

Però no és bo això?
En els cursos de formació del professorat en particular, la transmissió de coneixements ha estat sempre un objectiu secundari de l’educació universitària. L’objectiu principal, per contra, era introduir els estu­diants en el treball científic i acadèmic i desenvolupar la seua pròpia personalitat, incloent-hi la capacitat de pensar i treballar de manera independent. No es tractava de proporcionar un coneixement planer i general. Els estudiants aprenien, per exemple, com resoldre proble­mes ells mateixos i com adquireixen els investigadors nous coneixe­ments.
Les reformes pretenen aconseguir un grau d’estandardització que portarà, a la llarga, a una mobilitat més general. No és això un bon objectiu, en la seua opinió?
No crec que hi haja ningú que realment vulga l’estandardització. El que volem, em sembla a mi, és un paisatge universitari divers en el qual cada disciplina és un tant diferent en cada universitat, depenent dels professors que hi treballen i d’on posen el seu èmfasi particular.
La mobilitat no té res a veure amb aquesta estandardització, a menys que l’objectiu siga realment fer que totes les universitats siguen exac­tament iguals, dotades amb el mateix equipament i havent d’ensenyar els mateixos continguts. Si fos així, els professors ja no serien necessaris: al capdavall, els estudiants dels cursos superiors són perfectament capaços de llegir en veu alta els llibres de text.
S’ha aconseguit més mobilitat?
Al contrari. A tots els efectes, els estudiants de grau ja no poden canviar d’una universitat a una altra abans de graduar-se. I això és perquè el pla d’estudis és tan rígid i està tan regulat que la mobilitat ja no és viable. El contingut i la presentació precisos dels mòduls no deixen de ser, després de tot, diferents a cada universitat, però els estudiants no poden permetre’s perdre un semestre per canviar d’universitat.

En altres paraules, vostè creu que hi ha prou estandardització per a destruir la diversitat però no suficient per facilitat la mobilitat dels estudiants. No veu res de positiu en la reforma?
No, no hi veig res de positiu. La gent continua dient que fins ara hem tingut massa llibertat en molts temes, i que els estudiants tenien problemes per a trobar el seu camí. Segurament és veritat que l’antic sistema necessitava una reforma, i que s’hauria d’haver seguit un enfocament més estructurat en alguns temes. Per exemple, hauria estat raonable introduir un examen intermedi per als estudiants que volguessen fer cursos de grau en formació del professorat. Aquestes reformes necessàries, però, s’haurien pogut fer fàcilment en l’antic sistema.

Quines seran les conseqüències a llarg terme de la reforma per a les universitats?
A llarg terme, convertirà les universitats en escoles. I com que tot el que realment necessita una escola és un assortiment de llibres de text, difícilment s’usaran en el futur les biblioteques universitàries. Hi trobaràs encara alguna persona rara que estiga prou boja per a seguir fent recerca, però la majoria dels estudiants ja no tindran temps.


Entrevista feta per Dagmar Giersberg, periodista freelance de Bonn. Traducció a l’anglès de Chris Cave.
Copyright: Goethe-Institut e. V., Online-Redaktion, juny 2009.

dimecres, 17 de juny del 2009

Presentacions Juny 2009

Jaume I a través de la història

Antoni Furió, director de PUVJaume I fou rei, sant, heroi providencial, legislador, pare de la pàtria i fins i tot precedent de les idees progressistes o reaccionàries dels segles XIX i XX. La figura del gran monarca es presenta en aquesta obra, des de totes les perspectives possibles, en un viatge fascinant cap al passat que ens permet seguir la construcció del mite més vigorós de l’imaginari històric dels valencians.


Dimecres, 17 de juny. 19,30 h

Col·legi Major Rector Peset
Plaça del Forn de Sant Nicolau, 4 - València

Hi intervindran
Teresa Canet, professora d’Història Moderna de la UV
Paulino Iradiel, catedràtic d’Història Medieval de la UV
Ernest Blenguer, autor del llibre


Idees i paraules. Una filosofia de la vida quotidiana

Per què anem als cementeris? Queden encara llibreters? Per què se’ns vol classificar sempre com a membres d’un grup? Qüestions com aquestes constitueixen per a l’autor esperons per posar-se a escriure, en aquest cas en forma de textos breus, incisius, irònics. Uns textos que volen ser alhora entretinguts i entenedors i donar motiu per a la reflexió i mostrar el caràcter de la nostra època.


Dijous, 18 de juny. 19,30 h
Llibreria La Central del Raval
C/ Elisabets, 6 - Barcelona

Hi intervindran

Enric Sòria, escriptor
Tobies Grimaltos, autor del llibre
Stefano M. Cingolani, Publicacions de la Universitat de València



Las alas de España. Iberia, líneas aéreas (1940-2005)

La història espanyola de la segona meitat del segle XX està marcada en els transports aeris per l'existència i l'activitat de l'aerolínia espanyola per antonomàsia, Iberia. Aquest llibre constitueix la primera història empresarial d'Iberia, des de la utilització com un instrument del règim franquista en la seua política de relacions internacionals fins a la privatització del capital de les companyies aèries de titularitat pública.



Dijous, 18 de juny. 19,30 h

Club INFORMACIÓN
Avda. Doctor Rico, 17 - Alacant

Hi intervindran
Victor Morlán, secretari d’Estat de Planificació i Infraestructures del Ministeri de Foment
Roque Moreno, professor titular d’Història Contemporània de la Universitat d’Alacant
Gabriel Tortella, catedràtic emèrit de la Universidad de Alcalá i Premi Rei Joan Carles d’Economia
Javier Vidal, catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques de la Universitat d’Alacant i autor del llibre






dimarts, 2 de juny del 2009

Héroes alfabéticos, Premi de la Crítica Literària Valenciana

El professor d’Història Contemporània de la Universitat de València, Justo Serna, guanya el Premi de la Crítica Literària Valenciana en la modalitat d’assaig, amb el llibre Héroes alfabéticos, editat per Publicacions de la Universitat de València.
Així mateix, els escriptors Honorato Boscá i Vicente Gallego han estat els guanyadors de narrativa i poesia, respectivament, de la XIX edició dels Premis de la Crítica Literària Valenciana.
Fonts de l’Associació Valenciana d’Escriptors i Crítics Literaris (CLAVE), organitzadora del certamen, van anunciar els premiats en un comunicat del jurat, que es va reunir ahir a la localitat valenciana de Quart de Poblet.
Els Premis de la Crítica es concedeixen a les millors obres escrites per un autor valencià i publicades durant l’any anterior, en aquest cas 2008.
El jurat d’assaig i altres gèneres ha acordat premiar l’obra de Justo Serna, pel seu tractament nou dels arquetips literaris, les seues referències intertextuals i el seu personal punt de vista expressat en to divulgatiu.

Els personatges literaris ens ajuden a pensar en els altres. Són els nostres herois alfabètics: per delegació ens mostren què desitgem o què temem. Amb ells vivim i fins i tot parlem: formen una populosa demografia de tipus admirables o roïns amb els quals vam tractar. Aquest llibre comença amb els Adúlters de novel·la i acaba amb els Vampirs de conte: de Bovary a Dràcula. Els capítols són assaigs ordenats alfabèticament: una crònica personal, la de l’historiador que llegeix certes novel·les com documents culturals. Sens dubte es tracta d’un elenc subjectiu, encara que no arbitrari: també passen per ací els Espies, els Licàntrops, els Monstres, etc. Viuen en algunes de les novel·les que més ens han commocionat, aquelles que expressen un context al mateix temps que el depassen. Aquest fet els converteix en matèria d’història cultural, però també en objecte de gaudi.



dimarts, 26 de maig del 2009

ADÉU A LES LLIBRERIES (1). DES DE NOVA YORK

Poques coses hi ha més agradables que passejar sense rumb, sorprendre's a cada nova cantonada, deixar-se atrapar pels atractius inesperats d'una ciutat, en comptes d'intentar atrapar-los armat de plànols i guies turístiques. És el que els francesos diuen flâner, un verb de no fàcil traducció al català i que exigeix practicar-lo per a entendre'l plenament. I poques coses més agradables que visitar llibreries per a, a més del goig que suposa fullejar les novetats exposades en les taules o escodrinyar en les prestatgeries, si és que t'agraden els llibres, penetrar en els gustos i els interessos de les gents que habiten la ciutat.
Les llibreries, però, estan patint pertot arreu una doble transformació. Cada vegada n'hi ha menys i les que sobreviuen o les que s'obrin de nou, són totes cada vegada més paregudes. Les llibreries petites i mitjanes, les llibreries de llibreter, aquelles que asseguraven la biodiversitat de la cultura i el pensament, estan desapareixent, i el seu lloc està sent ocupat per les grans superfícies, interessades només en dos tipus de llibre: els textos escolars i els best sellers, és a dir, els que són negoci. Poden dedicar un bon espai a piles i piles d'un mateix títol, perquè la seua venda assegura una bona rendibilitat per metre quadrat, i en canvi no dedicar ni un centímetre o dos de visibilitat al llom d'un llibre d'assaig, d'un llibre acadèmic, d'un llibre de fons, perquè la seua venda és més incerta o irregular, esporàdica. I l’interès primer del bon mercader és fer caixa tots els dies.
Amb els llibres universitaris, com amb molts altres bons llibres, pot passar i passa com amb moltes pel·lícules, que ni tan sols arriben a estrenar-se; ni tan sols arriben a les pantalles perquè als propietaris de les sales de cine no els interessen: perdrien diners si les exhibissen en comptes de programar la pel·lícula nord-americana de torn, de rendibilitat assegurada, encara que siga dolenta i de consum i oblit immediats.
Les llibreries s'estan omplint també d'això, de llibres de consum i oblit immediats. De llibres prescindibles, sense interès. I això no sols passa en les grans superfícies, sinó també en les seccions de llibres vinculades a cadenes o establiments comercials, com El Corte Inglés, la Fnac o la Casa del Llibre, que és on cada vegada més la gent sol comprar els llibres. Cada dia s'assemblen més. Cada dia les seccions i els llibres que tenen exposats són els mateixos. Per a mal, naturalment. En la Fnac ja fa temps que els llibres d'assaig i de ciències socials en general han quedat reduïts a la mínima expressió. Ara els ha tocat el torn també als llibres d'història i d'humanitats, que han perdut espai considerablement i, per tant, en la lògica mercantil dels mercaders de llibres, prestigi i interès. Fins i tot els llibreters --encara que seria millor dir-ne els dependents de la llibreria o l'estrateg comercial que s'encarrega de la seua distribució en taules i prestatges-- fan trampa i et colen entre els llibres d'història novel·les històriques, gasòfies sobre els templers i els croats, patracols esotèrics i fraus colossals com les obres de César Vidal i Federico Jiménez Losantos.
El retrocés espacial dels llibres d'història ha sigut ocupat immediatament pels manuals d'autoajuda, les guies de viatge i les obres sobre espiritualitat i misteris, inclosos els religiosos. És el signe del nostre temps. Almenys a Madrid, Barcelona, València o Sevilla, on les llibreries tradicionals, petites, tanquen, i les seccions de llibres dels grans magatzems redueixen les seues pretensions a la comercialitat i la irracionalitat més absolutes. Irracionalitat, perquè no se m'ocorre un altre nom de secció per a tots aquests llibres d'esoterisme, espiritualitat i autoajuda que ara triomfen i ocupen els estants on abans s'apinyaven els llibres de pensament, cultura i bona literatura.
No és del tot el cas de Nova York. També als Estats Units i en els països anglosaxons en general s'ha produït el fenomen de concentració i simplificació del mapa de llibreries. Costen de trobar, però encara hi ha llibreries petites, mitjanes, especialitzades o generalistes. Però el mapa apareix dominat ja per les grans cadenes (com Barnes and Nobles, igual que Waterstones i Borders a Anglaterra), que repeteixen el mateix model, i, per tant, la mateixa oferta, per totes les sucursals que tenen obertes per tota la ciutat. No hi ha sorpreses, no hi ha emoció. Entres en una nova llibreria i saps que vas a trobar-te el mateix que acabes de veure en l'anterior. I a més, en el paquet, poques coses que valguen la pena. Potser, de tant en tant, alguna bona novel·la o algun bon assaig, sobretot de política o economia, mig ocults entre l'oferta aclaparadora de llibres intranscendents, que seran ràpidament oblidats quan una nova remesa de llibres igualment prescindibles vinga a substituir-los. Amb una sola excepció: les obres d'economia.
En la llibreria de Barnes and Nobes que tinc més a mà, prop del Rockefeller Center --i on entre, mentre fora, davant de la seu de la cadena de televisió NBC un petit grup de manifestants vocifera contra la influència esquerrana en els mitjans de comunicació--, les seccions d'història i de ciències socials són tan pobres i decebedores com a tot arreu. Res de bo, res d’interès, amb alguna honorable i aïllada excepció. I a més, has d'anar a buscar-los al soterrani, en una ubicació recòndita i humiliant. Bé, no és per res, però els títols d'història, humanitats i ciències socials representen entre els dos terços i les tres quartes parts de la producció anual --i del fons-- de les editorials universitàries espanyoles. També de les university presses nord-americanes, el títols de les quals tampoc estan presents en les llibreries de les grans cadenes. Les editorials universitàries, que publiquen molt i molt bé, no venen els seus llibres en aquesta mena de llibreries. El que significa que hi ha d'altres canals de distribució i venda.
Però el que m'interessa destacar ací, per a tancar aquesta primera nota prèvia a la inauguració de la BEA d'enguany, és la insòlita presència dels llibres d'economia en una llibreria comercial com Barnes and Noble. Insòlita per la gran quantitat i diversitat de títols --d'economia en general, de management, d’investment, de bussiness, d'empresa...- i pel seu emplaçament en un lloc d'honor com és la planta baixa de l'establiment, només entrar. Lògicament aquest lloc de preferència i aquesta profusió de títols només s'expliquen si els llibres d'economia es venen molt, I és que sembla que les anàlisis, tesis i profecies dels economistes susciten entre els lectors nord-americans un interès semblant al que susciten les obres d'espiritualitat, esoterisme i autoajuda entre els lectors espanyols. Ben mirat, i encara que algú podria argüir que l'economia no deixa de ser també una matèria esotèrica, els lectors nord-americans, en contra dels tòpics que els presenten com quasi analfabets, despreocupats intel·lectualment i menys curiosos culturalment que els europeus, no sols es preocupen més pels problemes reals i contemporanis --la meitat dels llibres d'economia tracten de la crisi de 2008, les seues causes, les seues conseqüències, les seues possibles solucions, les seues analogies amb la de 1929--, sinó que busquen explicacions racionals. Els lectors espanyols, si jutgem per les seccions i els títols que triomfen en les llibreries, semblen més preocupats pels misteris irracionals i per com autoajudar-se un mateix (no importa si molts dels autors d'aquests llibres són nord-americans, com aquell espavilat que s'ha fet ric preguntant a tot el món qui s'ha emportat el seu formatge).
Antoni Furió

dilluns, 25 de maig del 2009

L’home que té el món dins del cap

Un llibre de converses amb Joan Francesc Mira repassa la vida, les inquietuds i el llegat de l’intel·lectual valencià viu més destacat.
El personatge hi exposa els seus punt de vista sobre assumptes diversos: l’antropologia, la literatura, la política o el valencianisme.

LA VIDA, EL TEMPS, EL MÓN

Autor: PERE ANTONI PONS
Editorial: PUV - Pàgines: 378
«Joan F. Mira, de gran rellevància dins el món de la literatura i la cultura catalanes per l’envergadura de la seua obra literària i intel·lectual durant quaranta anys, conversa al llarg de sis dies amb el periodista i escriptor Pere Antoni Pons. El resultat és un retrat fresc i acolorit, exhaustiu i apassionant de Joan F. Mira, el seu món i la seua època, explicat per ell mateix».


Que Joan Francesc Mira és el nostre intel·lectual viu més sòlid no hi ha dubte. La seua formació és impressionant; ha tocat tots els pals i sense quedar-se en la superfície; presenta una producció assagística i literària impagable; i, paral·lelament, ha demostrat un compromís nacional i polític insubornable.
Compendiar una vida tan intensa no és fàcil però l’escriptor i periodista Pere Antoni Pons ho ha aconseguit després de tancar-se amb Mira en casa d’aquest últim durant sis dies, en què ha enregistrat una trentena d’hores de conversa. El llibre, que no té una pretensió biogràfica, aconsegueix atrapar qualsevol lector amb un mínim d’inquietuds valencianistes o, simplement, aquell qui presente un mínim de curiositat.
Aquest és un mèrit compartit entre Mira, que en cada resposta ens proporciona una lliçó magistral, ponderada i argumentada, i Pons, pel seu impecable paper de conductor i per la brillant idea d’haver concebut un projecte com aquest.
Els temes tractats són diversos però no dispars. Les preguntes i les respostes s’enllacen amb naturalitat sense trair el guió ni l’agilitat del diàleg. En l’extensa entrevista, Mira es despulla intel·lectualment i ens mostra amb un cert propòsit didàctic la bastida del seu pensament.
Aquest llibre és un conjunt de molts llibres, tants com Mires hi ha. Sense cap indici de fatiga davant la tossuda realitat —especialment la valenciana— i amb l’honradesa del savi, Mira ens ofereix alguns fragments com els que ara apuntem sense cap propòsit de resum:

Roma «Roma, per a mi, és una segona pàtria. Jo sóc romà!»

Lluís Aracil «És l’únic autèntic geni que jo he conegut en la vida». «Potser és el persona que jo he conegut que ha tingut, no sé si més coneixements, però sí més vastitud de lectures retingudes.»

Marxisme «Mai no m’hauria sentit còmode en un partit com el PSAN, que es definia marxistalenisnista. Des de sempre vaig tindre ben clar, i no era l’únic, que els principis clarament democràtics havien de ser irrenunciables.»

L’«últim» Fuster «El Fuster dels 60 era un home actiu, esperançat, que ajudava i estimulava la gent en tot el que podia... No com després, en els anys 80, que ja passava de tot, la qual cosa personalment no em feia tanta gràcia.» «[Va expressar] un excés de complaença i d’aprovació enfront del partit socialista, governant en aquell moment. Quan, l’any 82, el PSOE va arribar al poder tant a València com a Madrid, Fuster, que els havia criticat moltíssim, va canviar d’actitud.»

Pancatalanisme «Quan vaig arribar a la conclusió que les bases per a una identificació política total amb Catalunya ja a penes no existien i que era molt difícil o improbable que una majoria, o una part significativa i decisiva de la societat valenciana poguera assumir mai aquells postulats, doncs vaig pensar que en alguna cosa em devia haver equivocat.» «Vaig demanar [a un dirigent pancatalanista] si no veia que per cada catalanista que fabricaven o guanyaven, fabricaven deu nous anticatalanistes.»

Llengua i identitat «El nostre element d’identitat més insubstituïble i fonamental, no l’únic, però sí el més important, és la llengua. Les altres coses són complementàries.»

Valencianisme polític «Jo tinc la impressió d’haver militat sempre en el mateix partit. » «Un nacionalisme sense unes elits polítiques, intel·lectuals, socials i econòmiques, no té manera de prosperar i consolidar-se, o és extremadament difícil.»

Lectura «A banda del català, jo llegesc habitualment en espanyol, en italià, en francés, en anglés, i també en portugués i una mica en alemany, a més de fer visites regulars als grecs i als llatins.»

Educació «Hi ha hagut una devaluació total de la importància dels continguts: s’ha insistit tant en els mètodes d’aprenentatge, que s’ha deixat de banda la substància.»

Els Borja «Si, en comptes de ser de Xàtiva, els Borja hagueren estat d’Àvila, la història oficial espanyola parlaria de ‘nuestros Papas del Renacimiento que enaltecieron nuestra cultura en Roma’ i coses així.»

Premis literaris «Als premis literaris s’hi presenta molta gent que té la mateixa qualitat que jo tindria si em presentara a un premi de piano tocant el Happy Birthday to you amb un sol dit». «Em vaig presentar al Sant Jordi amb Viatge al final del fred [...] També vaig quedar finalista, i li varen donar el premi a un xicot de disset anys per fer la gràcia de premiar un adolescent de qui després no se n’ha sabut mai més res».

Crítics «Si estic convençut que una cosa està ben feta, i rep un crítica negativa, pensaré que aquell crític és un inepte.» «Els pocs que fan crítica a la literatura catalana, i que, quan creuen que una cosa és dolenta ho diuen sense manies, són odiats i mal vistos, no diré noms.»

La «Divina Comèdia» «Per a mi el number one és el Dante. Perquè això de la Divina Comèdia és una cosa molt increïble, et deixa acollonit.»

El pare Batllori «El pare Batllori, més dues o tres persones més que he conegut en la vida, pertanyen a la quasi extinta, o extinta totalment, categoria dels savis.»

Eliseu Climent «És un personatge prodigiós. No solament perquè té la capacitat d’inventar coses, sinó perquè després les porta a la pràctica».

Article d'Enric Orts publicat a El punt, del 24 al 30 de maig del 2009

dijous, 14 de maig del 2009

Presentació a Barcelona


Dijous, 21 de maig
19,00 h
La Central del Raval
C/ Elisabets, 6
Barcelona




Presentació del llibre:

Al vent, Crònica d’una nova cançó

Hi intervindran :
Raimon, cantautor
Carles Gámez, autor del llibre
Stefano M. Cingolani, Publicacions de la Universitat de València


Bob Dylan, Georges Brassens, Elvis Presley, The Platters, Domenico Modugno, The Beatles, Françoise Hardy, Gino Paoli, Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet, Chico Buarque, Augusto Algueró, Marisol, Adriano Celentano, Pi de la Serra, Jacques Brel, Los Brincos, Mina, Pau Riba, Guillermina Motta, Sisa, Léo Ferré, Ovidi Montllor, Pete Seeger són alguns dels noms que es troben en aquesta crònica musical i cultural sobre uns anys en què la música popular va fer la seua revolució. La irrupció de la figura de Raimon i la cançó Al vent és el tret de sortida per al naixement d'una nova cançó entre nosaltres. La cançó Al vent es transforma en himne per a tota una generació que per primera vegada proclamava la seua independència i rebel·lia. Una societat en transformació que tindrà en la música popular un dels seus motors de canvi i alliberament.



dilluns, 4 de maig del 2009

Èxit de la Universitat a la Fira del Llibre de València

Més de 600 persones han assistit als actes programats per la Universitat de València a la Fira del Llibre d’enguany. L’acte que més públic congregà va ser la conferència que, organitzada conjuntament per l’organització de la Fira de Llibre i la Universitat, va pronunciar la biòloga Lynn Margulis el dia 23 d’abril.

Al voltant d’un centenar de persones van assistir a les presentacions de les novetats publicades amb motiu de la commemoració de l’any Darwin on participaren Jesús Català, responsable de la revisió científica de la biografía escrita per Janet Browne, Martí Domínguez, editor de l’Autobiografia, Fernando González, autor de L’evolució: de Darwin al genoma i Juli Peretó, professor de Bioquímica i Biologia Molecular; i de les novetats sobre franquisme, on es presentaren El exilio de los marinos republicanos de Victoria Fernández, Zonas de libertad de Sergio Rodríguez i València, capital cultural de la República editat per Josep Lluís Barona, Javier Navarro i Manuel Aznar.

Cinc presentacions més van completar el programa d’actes programats per Publicacions de la Universitat de València per a la 40 Fira del Llibre de València i amb les que es va sobrepassar la quantitat de 600 persones: presentació de les novetats de la col·lecció Sin Fronteras, La misión etnogràfica y lingüística Dakar-Djibouti y el Fantasma de África, les novetats publicades amb motiu de la commemoració de l’expulsió dels moriscos, les novetats institucionals i la col·lecció Javier Coy d’Estudis Nord-Americans. Totes elles amb una ampla acceptació per part del públic.

dilluns, 27 d’abril del 2009

Aquesta setmana en la Fira del Llibre

DILLUNS, 27 D'ABRIL

Presentació: Aniversari de l'expulsió dels moriscos



Hui dilluns 27 d’abril, a les 19:30 hores i a la Sala Museu 1, arribarà la presentació de l’obra ‘Entre terra i fe. Els musulmans al regne cristià de València’ (1238-1609), així com ‘Geografía de la España morisca’, de Henri Lapeyre, i ‘El puerto de Dénia y el destierro morisco (1609-1610)’, de Manuel Lomas.


Intervindran Rafael Benítez, comissari de l’exposició Entre terra i fe i director de la col·lecció Biblioteca de Estudios Moriscos; i Manuel Lomas.


DIMARTS, 28 D'ABRIL

Presentació de llibres institucionals



Diversos llibres institucionals es presentaran a les 18,00h a la Carpa Espai 2, Es tracta de les obres Bienal de La Habana para leer, Ciencia y Academia, Llibre de la Cort del Justícia de València i La Universitat de València y su patrimonio cultural. Aquesta presentació comptarà amb la presència de Francisco Tomás, rector de la Universitat de València; el vicerector de Cultura de la Universitat, Rafael Gil, Mariano Peset, Enric Guinot i Daniel Benito.


DIMECRES, 29 D'ABRIL

Presentació de la col·lecció Javier Coy d’Estudis Nord-Americans



El dimecres 29, a les 19:30 hores, a la Sala Museu 1 es presenten les útlimes novetats de la col·lecció Biblioteca Javier Coy d’Estudis Nord-Americans. La presentació comptarà amb la intervenció de María José Coperías, degana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació; Carme Manuel, directora de la col·lecció; i les autores i autors Beatriz Ferrús, Empar Barranco, Paul S. Derrick, Juan López Gavilán, Elena Ortells, Agustín Reyes i Sergio Saiz.


DIJOUS, 30 D'ABRIL

Presentació d'Història


Finalment, dijous 30 d’abril, a les 18 hores (Sala Museu 1), es presentaran els llibres ‘València, capital cultural de la República (1936-1937)’, amb intervencions de Josep Lluís Barona i Javier Navarro; ‘Zonas de libertad’, amb la intevenció de Sergio Rodríguez Tejada; i ‘El exilio de los marinos republicanos’, amb la participació de Victoria Fernández, l’autora.


DIVENDRES, 1 DE MAIG

Signatura del llibre


Mario Amorós signarà el seu últim llibre, Compañero Presidente el divendres 1 de maig, de 19 a 21h. a la caseta de la Llibreria de la Universitat.

divendres, 24 d’abril del 2009

Actes en la Fira del Llibre de València

DIVENDRES, 24 D'ABRIL



Signatura de llibre

Lynn Margulis estarà aquesta vesrpada a les 18.00h, a la caseta de la Llibreria de la Universitat, signant el seu últim llibre Los inicios de la vida.




Presentació de la col·lecció Sense Fronteres i Sin Fronteras



Aquesta vesprada es presenten Contra Natura i Tot el que cal saber per saber-ho tot / Todo lo que hay que saber para saberlo todo, les últimes novetats de les col·leccions Sense Fronteres i Sin Fronteras. En l'acte, que tindrà lloc en la Sala Museu 1, a les 19.30h, intervindran Fernando Sapiña, director de les col·leccions , així com Arcadi Navarro i Jesús Purroy, autors dels llibres.
La presentació està organitzada per Edicions Bromera, Càtedra de divulgació de la Ciència i Publicacions de la Universitat de València.


DISSABTE, 25 D'ABRIL


Presentació del llibre La misión etnográfica y lingüística
A la Sala Museu 2, a les 11.00h, comptarà amb la presència dels editors del llibre Nicolás Sánchez-Durá i Hassan G. López Sanz i Romà de la Calle, director del MuVIM.
Organitza el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat.


Signatura del llibre



Tobies Grimaltos signarà a les 12.00h el seu llibre Idees i paraules, a la Caseta Llibreria de la Universitat.








DIUMENGE, 26 D'ABRIL

Presentació de les novetats al voltant de Charles Darwin



La biografia de Charles Darwin escrita per López Piñero es presentarà el diumenge a les 19.30h, a la Sala Museu 1. En el mateix acte es presentarà la biografia de Charles Darwin escrita per Jane Browne en dos volums, a càrrec del responsable de la revisió científica Jesús Català i l'autobiografia de Darwin publicada per la revista Mètode, que dirigeix Martí Domínguez, qui també estarà a l'acte. També parlarà Juli Peretó, professor de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València. El mateix acte comptarà amb la presentació del l'obra L'evolució: de Darwin al genoma , que serà presentada pel propi autor Fernando González.