dimarts, 2 de juny de 2009

Héroes alfabéticos, Premi de la Crítica Literària Valenciana

El professor d’Història Contemporània de la Universitat de València, Justo Serna, guanya el Premi de la Crítica Literària Valenciana en la modalitat d’assaig, amb el llibre Héroes alfabéticos, editat per Publicacions de la Universitat de València.
Així mateix, els escriptors Honorato Boscá i Vicente Gallego han estat els guanyadors de narrativa i poesia, respectivament, de la XIX edició dels Premis de la Crítica Literària Valenciana.
Fonts de l’Associació Valenciana d’Escriptors i Crítics Literaris (CLAVE), organitzadora del certamen, van anunciar els premiats en un comunicat del jurat, que es va reunir ahir a la localitat valenciana de Quart de Poblet.
Els Premis de la Crítica es concedeixen a les millors obres escrites per un autor valencià i publicades durant l’any anterior, en aquest cas 2008.
El jurat d’assaig i altres gèneres ha acordat premiar l’obra de Justo Serna, pel seu tractament nou dels arquetips literaris, les seues referències intertextuals i el seu personal punt de vista expressat en to divulgatiu.

Els personatges literaris ens ajuden a pensar en els altres. Són els nostres herois alfabètics: per delegació ens mostren què desitgem o què temem. Amb ells vivim i fins i tot parlem: formen una populosa demografia de tipus admirables o roïns amb els quals vam tractar. Aquest llibre comença amb els Adúlters de novel·la i acaba amb els Vampirs de conte: de Bovary a Dràcula. Els capítols són assaigs ordenats alfabèticament: una crònica personal, la de l’historiador que llegeix certes novel·les com documents culturals. Sens dubte es tracta d’un elenc subjectiu, encara que no arbitrari: també passen per ací els Espies, els Licàntrops, els Monstres, etc. Viuen en algunes de les novel·les que més ens han commocionat, aquelles que expressen un context al mateix temps que el depassen. Aquest fet els converteix en matèria d’història cultural, però també en objecte de gaudi.