dilluns, 27 d’abril del 2009

Aquesta setmana en la Fira del Llibre

DILLUNS, 27 D'ABRIL

Presentació: Aniversari de l'expulsió dels moriscos



Hui dilluns 27 d’abril, a les 19:30 hores i a la Sala Museu 1, arribarà la presentació de l’obra ‘Entre terra i fe. Els musulmans al regne cristià de València’ (1238-1609), així com ‘Geografía de la España morisca’, de Henri Lapeyre, i ‘El puerto de Dénia y el destierro morisco (1609-1610)’, de Manuel Lomas.


Intervindran Rafael Benítez, comissari de l’exposició Entre terra i fe i director de la col·lecció Biblioteca de Estudios Moriscos; i Manuel Lomas.


DIMARTS, 28 D'ABRIL

Presentació de llibres institucionals



Diversos llibres institucionals es presentaran a les 18,00h a la Carpa Espai 2, Es tracta de les obres Bienal de La Habana para leer, Ciencia y Academia, Llibre de la Cort del Justícia de València i La Universitat de València y su patrimonio cultural. Aquesta presentació comptarà amb la presència de Francisco Tomás, rector de la Universitat de València; el vicerector de Cultura de la Universitat, Rafael Gil, Mariano Peset, Enric Guinot i Daniel Benito.


DIMECRES, 29 D'ABRIL

Presentació de la col·lecció Javier Coy d’Estudis Nord-Americans



El dimecres 29, a les 19:30 hores, a la Sala Museu 1 es presenten les útlimes novetats de la col·lecció Biblioteca Javier Coy d’Estudis Nord-Americans. La presentació comptarà amb la intervenció de María José Coperías, degana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació; Carme Manuel, directora de la col·lecció; i les autores i autors Beatriz Ferrús, Empar Barranco, Paul S. Derrick, Juan López Gavilán, Elena Ortells, Agustín Reyes i Sergio Saiz.


DIJOUS, 30 D'ABRIL

Presentació d'Història


Finalment, dijous 30 d’abril, a les 18 hores (Sala Museu 1), es presentaran els llibres ‘València, capital cultural de la República (1936-1937)’, amb intervencions de Josep Lluís Barona i Javier Navarro; ‘Zonas de libertad’, amb la intevenció de Sergio Rodríguez Tejada; i ‘El exilio de los marinos republicanos’, amb la participació de Victoria Fernández, l’autora.


DIVENDRES, 1 DE MAIG

Signatura del llibre


Mario Amorós signarà el seu últim llibre, Compañero Presidente el divendres 1 de maig, de 19 a 21h. a la caseta de la Llibreria de la Universitat.

divendres, 24 d’abril del 2009

Actes en la Fira del Llibre de València

DIVENDRES, 24 D'ABRIL



Signatura de llibre

Lynn Margulis estarà aquesta vesrpada a les 18.00h, a la caseta de la Llibreria de la Universitat, signant el seu últim llibre Los inicios de la vida.




Presentació de la col·lecció Sense Fronteres i Sin Fronteras



Aquesta vesprada es presenten Contra Natura i Tot el que cal saber per saber-ho tot / Todo lo que hay que saber para saberlo todo, les últimes novetats de les col·leccions Sense Fronteres i Sin Fronteras. En l'acte, que tindrà lloc en la Sala Museu 1, a les 19.30h, intervindran Fernando Sapiña, director de les col·leccions , així com Arcadi Navarro i Jesús Purroy, autors dels llibres.
La presentació està organitzada per Edicions Bromera, Càtedra de divulgació de la Ciència i Publicacions de la Universitat de València.


DISSABTE, 25 D'ABRIL


Presentació del llibre La misión etnográfica y lingüística
A la Sala Museu 2, a les 11.00h, comptarà amb la presència dels editors del llibre Nicolás Sánchez-Durá i Hassan G. López Sanz i Romà de la Calle, director del MuVIM.
Organitza el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat.


Signatura del llibre



Tobies Grimaltos signarà a les 12.00h el seu llibre Idees i paraules, a la Caseta Llibreria de la Universitat.








DIUMENGE, 26 D'ABRIL

Presentació de les novetats al voltant de Charles Darwin



La biografia de Charles Darwin escrita per López Piñero es presentarà el diumenge a les 19.30h, a la Sala Museu 1. En el mateix acte es presentarà la biografia de Charles Darwin escrita per Jane Browne en dos volums, a càrrec del responsable de la revisió científica Jesús Català i l'autobiografia de Darwin publicada per la revista Mètode, que dirigeix Martí Domínguez, qui també estarà a l'acte. També parlarà Juli Peretó, professor de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València. El mateix acte comptarà amb la presentació del l'obra L'evolució: de Darwin al genoma , que serà presentada pel propi autor Fernando González.

dimecres, 22 d’abril del 2009

La Fira del Llibre de Londres

Si les fires del llibre donen una idea de per on van les coses i quines son les últimes tendències en el món de l’edició, la que se celebra aquests dies a Londres (20-22 d’abril) permet constatar que els canvis son vertiginosos, que l’única crisi que viu el sector és una crisi de creixement i que ben aviat la indústria cultural serà molt diferent de com l’hem coneguda fins ara.
La fira d’enguany és més gran que mai, perquè al pavelló tradicional d’Earl’s Court, s’ha afegit una ala supletòria, gairebé tan espaiosa com l’altra, per donar cabuda als nous expositors. Ara bé, entre un terç i la meitat de la superfície total està destinada a l’edició digital, i no tant als editors tradicionals de llibre imprès, com als proveïdors de serveis. Sens dubte, el gran protagonista és el lector de llibres electrònics, i els grans noms de la fira no són ja els dels grans grups editorials o de comunicació, sinó els gegants del sector de la informàtica i d’Internet, com Sony, Amazon o Google. I, al seu costat, una multitud de petites empreses de solucions digitals, que recorden molt el fenomen de les petites botigues de tota mena que solen proliferar entorn d’El Corte Inglés o d’altres grans magatzems.
No ens enganyem, però, perquè aquests canvis només afecten la superfície de la indústria cultural, la forma o el suport en què es presenta el llibre. Que no és poca cosa i que té importants implicacions per al negoci editorial.
Però, en el fons, el món del llibre no ha canviat tant i gira, com sempre, entorn dels seus veritables protagonistes: els continguts i els autors, és a dir, les idees que contenen els llibres i les persones que els han escrit. [És una mica com el futbol, que per molt que hagen canviat els clubs, transformats en societats anònimes, o la forma de veure els partits, en directe, en retransmissions en obert o pagant, la publicitat en les camisetes i els estadis, al final, el que realment importa són els jugadors i el que passa al terreny de joc].
Molta més expectació que l’e-reader de Sony, genera el pas per la fira d’Umberto Eco, que signa llibres en una tauleta al costat d’on escric aquestes línies, o d’altres noms igualment mediàtics i admirats. Al costat de les vedettes literàries, els actes organitzats pel país invitat, Índia, la presència de petits expositors de tot el món, de repúbliques o emirats que aprofiten per traure el cap, donar-se a conèixer, reivindicar-se culturalment o publicitar els atractius turístics del país. Stands monogràfics sobre els temes més diversos, com la relació entre Darwin i Déu, en l’any del bicentenari del naixement del primer. I una multitud de gent diversa, i vestida de la manera més diversa, de manera formal i informal, amb jaqueta i corbata o en camisa i fins i tot camiseta de cotó, amb bosses de mà, motxilles i els inevitables trolleys on carregar tot el que van espigolant en les seues peregrinacions pels stands.
Gats vells del negoci i passarells que s’hi incorporen per primera vegada. Autors, editors, agents literaris, productors, impressors, distribuïdors, llibreters, bibliotecaris, solucionadors informàtics, tots amunt i avall en aquest laberint de stands, sales de seminaris i de descans, cafeteries, botigues... Un microcosmos viu i agitat on es concentra durant tres dies, per a veure i ser vist, el món del llibre i de l’edició.


Antoni Furió

dimarts, 21 d’abril del 2009

Són els autors els propietaris dels seus articles i les seues publicacions?

Pot un autor penjar en una pàgina web l’article que ha publicat en una revista científica? ¿De qui són els drets de l’article –o del llibre–, de l’autor, de l’editor, de tots o dos o de ningú?
No hi ha dubte que la ràpida evolució del món del llibre i l’edició, gràcies a les noves tecnologies de la informació i la comunicació, estan transformant conceptes com ara els drets d’autor o la propietat intel·lectual. Per això, la London Book Fair que es va inaugurar ahir, 20 d’abril, dedica un dels seus seminaris al tema dels drets d’autor i el seu impacte sobre les publicacions acadèmiques.

La London Book Fair (Fira del Llibre de Londres), en la qual, un any més, participa la Universitat de València, no sols acull expositors de tot el món, sinó que, en només tres dies de fira, se celebren més de 180 seminaris i actes paral·lels, mostra de la gran vitalitat d’un sector que agrupa autors, agents literaris, editors, impressors, distribuïdors, proveïdors de serveis, crítics literaris, bibliotecaris, docents, llibreters, etc. Tot això la situa en un lloc destacat –només per darrere de Frankfurt– en el calendari editorial.

Un dels seminaris, “Surviving the Future: How Authors’s Rights Are Impacting Scholarly Publishing”, ha debatut la qüestió de la propietat intel·lectual a partir de dos exemples, l’un de l’edició acadèmica i l’altre de l’edició comercial privada.

En el primer cas, l’exemple ha estat Oxford Journals, una divisió separada d’Oxford University Press, una editorial acadèmica, sense ànim de lucre, que publica anualment 230 revistes, de les quals 30 són nous títols apareguts el 2009. Una xifra exorbitant que cobreix un ampli ventall temàtic, des de les ciències humanes i socials a les ciències pures i de la salut.

Aquestes dues-centes revistes es comercialitzen bàsicament per subscripció, mitjançant tres sistemes diferents: subscripcions només a l’edició impresa, subscripcions només a l’edició on line i subscripció combinada a l’edició impresa i a l’on line.
L’altre exemple és el del Nature Publishing Group, un grup privat, que abasta unes 80 revistes i productes on line, entre les quals predominen les de tema científic.

Tot i les diferències entre ambdues editorials i les revistes de l’un i l’altre grup, coincideixen a considerar l’article publicat –o el llibre– de propietat de tots dos, de l’autor i de l’editor, sense excloure els drets que puguen tenir també les institucions que han finançat la recerca (fundacions privades, ministeris, la pròpia universitat, etc.). El problema es presenta quan l’exercici d’aquests drets pot resultar contradictori. Per exemple, quan l’autor –o la universitat, o la institució que ha finançat la recerca– volen publicar-lo en format obert i gratuït (open access), en detriment de la comercialització perseguida per l’editor, tant privat com públic, acadèmic, per tal de sufragar els costos de la publicació o, en el cas de les editorials privades, obtenir el benefici corresponent.

La pràctica avui imperant, i en la qual coincideixen totes dues editorials, però també moltes altres presents en el seminari, és que l’autor pot penjar en Internet –en la seua pàgina web, en un repositori institucional, en un repositori temàtic o fins i tot en una revista open access– la versió original del seu article, és a dir, abans de ser acceptat per a la seua publicació, revisat per peers, corregit, maquetat i imprès. Ni les editorials acadèmiques ni les privades demanaran a l’autor que despenge l’article. Tampoc no posaran massa dificultats si l’autor el vol penjar, una vegada ja acceptat per a la seua publicació, en un repositori institucional o temàtic i en la seua web personal. Amb un embargament, però, de sis mesos. És a dir, no podrà penjar-lo fins a sis mesos després de la seua publicació per part de la revista o l’editorial.

Ara bé, l’autorització per a penjar l’article es limita només a la versió original, pre-print, no de la versió finalment publicada (revisada, corregida, maquetada, etc.). Els autors no poden escanejar el seu article tal com ha aparegut publicat en una revista, perquè l’article ja no és només seu, sinó també de l’editor, que l’ha revisat, corregit, maquetat i publicat. Això no vol dir que haja perdut els drets sobre el seu article. L’autor pot reutilitzar el seu text, sense autorització de l’editor, per a incloure’l com a capítol d’un llibre, per a fer ús dels gràfics i quadres, per a emprar-lo en les classes. Però no pot penjar-lo, en la versió final que li ha donat l’editor, ni publicar-lo en una revista open access, sense el permís de l’editor i, sobretot, el pagament d’una quantitat determinada, ja que, en cas contrari, aniria en contra dels drets (i els interessos) de l’editor.

En resum, la situació actual és: drets compartits entre l’autor i l’editor; possibilitat de penjar lliurement l’article en una pàgina web personal o en un repositori institucional, però només de la versió original, pre-print; i possibilitat de penjar-lo, fins i tot en una revista open access, en la seua versió final, publicada per l’editor, a canvi d’un cànon per part del mateix autor o de la seua institució.

Aquesta és la situació actual, en la primavera de 2009, dels drets d’autor en les publicacions acadèmiques, a partir de les experiències de dos gegants del món de l’edició, Oxford i Nature. Però estem en un món que evoluciona molt ràpidament, i en el qual el que és vàlid avui ja no ho és demà.

Antoni Furió