dilluns, 28 de desembre del 2009

EL BELL SOMNI DE JOSEP CORELL

A penes fa poc més d’una setmana de l’homenatge que tributà la Universitat de València al llatinista i sindicalista Xavier Gómez Font, que ens arriba la notícia de la desaparició del seu mestre i amic Josep Corell i Vicent, soterrat ahir, en la vesprada del segon dia de Nadal, a la població de Foios, d’on era veí. Doctor en teologia i professor de Filologia Clàssica de la Universitat de València, Josep Corell era, sense cap mena de dubte, un veritable savi, una d’aquelles persones que millor encarnen la imatge que ens fem de la saviesa. És a dir, un home d’una gran erudició i molt competent en la seua matèria, consagrat totalment al seu treball, però al mateix temps una persona del seu temps, compromesa amb el seu país i molt generosa amb els seus amics, col·laboradors i deixebles.
Josep Corell deixa darrere seu una obra ingent i important, en forma de llibres i estudis, en la seua major part sobre epigrafia romana, la seua especialitat, però també altres matèries d’història cultural. Fa uns anys, Corell va tenir un bell somni: reunir tot el corpus conegut d’inscripcions romanes al País Valencià i veure’l publicat, si era possible, encara en vida. Una d’aquelles tasques grandioses i excepcionals, d’exhaustivitat i rigor germànics, a la qual va dedicar gran part de la seua vida i en la qual continuava treballant quan l’ha trobat la mort.
Les Inscripcions romanes del País Valencià han anat sent publicades per la Universitat de València dins la col·lecció Fonts Històriques Valencianes, i fins al moment han aparegut cinc volums: els corresponents a Saguntum, l’Alt Palància, Saetabis, Edeta i València. En total, centenars d’inscripcions llatines de tot el territori valencià degudament inventariades i descrites, amb la referència de la seua història des de la primera notícia sobre la seua troballa fins a l’actualitat, i acompanyades de la fotografia o el dibuix corresponent, la transcripció, la traducció i un extens aparat crític ple de comentaris (epigràfics, onomàstics, lingüístics i històrics). Un treball d’un alt valor científic i acadèmic per al qual Corell havia comptat amb la col·laboració de Xavier Gómez Font, també tristament desaparegut. El millor homenatge que amics i deixebles, i la mateixa Universitat, li podem fer és continuar i culminar aquest bell somni i desitjar que un dia no molt llunyà puga veure la llum la totalitat d’aquest extraordinari corpus documental al qual Josep Corell dedicà els seus esforços i gran part de la seua vida.
Antoni Furió
Director de Publicacions de la Universitat de València

dilluns, 14 de desembre del 2009

Presentació del llibre

La vida es un río caudaloso con peligrosos rápidos
Al final de todo... sigo comunista

Dimecres, 16 de desembre, 19,30h
Col·legi Major Rector Peset · Plaça del Forn de Sant Nicolau, 4 · València


Hi intervindran

Francisco Tomás, rector de la Universitat de València

Salvador Albiñana, director del Col·legi Major Rector Peset i professor d’Història Moderna (UV)

Dolores Sánchez Durá, historiadora

Alejandra Soler, autora del llibre




Les memòries d'Alejandra Soler Gilabert constitueixen un interessant i entretingut relat que neix de les agitades aigües de la història del segle xx. A més d'un testimoniatge sincer i lúcid, aquest llibre és una valuosa font per a comprendre un passat el significat del qual sembla poc accessible a les generacions posteriors al que es va conèixer com «bloc de l'Est».

dimecres, 9 de desembre del 2009

El origen de las especies - L’origen de les espècies - On the origin of species


Quin millor regal per a aquest Nadal que una obra mestra del pensament científic com L’origen de les espècies, de Charles Darwin, de la qual es compleixen ara els 150 anys de la seua publicació! I quin millor regal que esta esplèndida edició, amb el text adaptat per Juli Peretó i Andrés Moya i més de 200 il·lustracions de Carles Puche! Disponible en tres versions: català, castellà i anglès.
2009 – 186 pp. – 49€

divendres, 4 de desembre del 2009

Presentació a Barcelona: «No mos fareu catalans»

Dimecres, 9 de desembre. 19,30 h.
Llibreria Ona – Gran Via de les Corts Catalanes, 654 - Barcelona
Presentació: «No mos fareu catalans»
Història inacabada del blaverisme

Hi intervindran

Josep Lluís Albiñana
President del Consell Preautonòmic del País Valencià

Toni Mollà
Sociòleg i periodista

Ferran Espada
Director del diari El Punt, edició de Barcelona

Jordi Muñoz
Espai pel País Valencià

Francesc Viadel
Autor del llibre



El blaverisme ha estat un moviment populista i demagògic de dretes, un fenomen reaccionari, que ha marcat la història valenciana des de la transició, amb episodis culturalment aberrants i destructius des del punt de vista cívic, amb atacs constants a les autoritats democràtiques, els intel·lectuals, les institucions i les entitats lligades al nacionalisme cultural i polític del País Valencià. Aquestes pàgines en reconstrueixen detalladament la trajectòria, amb noms i cognoms, i aporten elements summament valuosos per a entendre les claus d’aquest fenomen, a partir de les bases polítiques i pseudoculturals, i els interessos i ressorts sovint inconfessables que l’han impulsat en la dreta política i els mitjans de comunicació. Nova edició corregida i augmentada, amb actualització fins avui mateix.